wtorek, 9 sierpnia 2011

Trznadle w sosie masłowym


Trznadle są ptakami ze Starego Świata, bardzo cenionymi jako przysmak. Ich mięso jest wybornie wonne i delikatne, ponieważ nie jedzą nic innego oprócz dojrzałych jagód. Trznadle są najlepsze, kiedy podpieczone, zanurzone w sosie z masła, połykane są w całości - wraz z głową, kośćmi i wszystkim innym. Pisarz i wielki smakosz oraz mistrz kucharski, Aleksander Dumas, radzi w swojej słynnej książce kucharskiej, by były one zabijane w silnym occie; "to gwałtowna śmierć, która poprawia smak ich mięsa".

1 komentarz:

  1. chyba bym ich nie jadła, no może jakby ktoś przygotował i nie wiedziałabym z kogo to mięsko. Szkoda mi, że taki rodzaj śmierci jest dla nich najlepszy by mięsko było lepsze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń